Agenda

Klik hier voor de volledige agenda >

Download onze folder

voorkant flyer 2016

ErfgoedStein de hoppenkamp grid stack 3

Meer informatie over onze Multifunctionele Ruimte DE HOPPENKAMP
die dankzij bijdragen van Oranjefonds, VSB Fonds en Kansfonds tot stand kwam.

 


De Middeleeuwse kruidentuin

Zaterdag 20 januari 2018 was in de Oranjerie te Grathem de Limburgse bijeenkomst van Kern met Pit. Een initiatief van de vereniging Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM).

Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren! Het kan om allerlei ideeën gaan: van het opzetten van een buurtmoestuin tot het organiseren van een dorpstoneelstuk. Als het je directe omgeving maar verbetert of een impuls geeft. KNHM organiseert Kern met Pit dit jaar voor de 40ste keer.

Tijdens deze bijeenkomst werden in de ochtend de nieuwe projecten voor het jubileumjaar 2018 voorgesteld. Na de middagpauze was de voorstelling van de projecten uit 2017 en aansluitend de uitreiking van de predicaten. Dit gebeurde in het bijzijn van de Gouverneur van Limburg de heer Theo Bovens.

Uitreiking predicaat
Het project Middeleeuwse Kruidentuin van Stichting Erfgoed Stein was ook een van de 14 overgebleven projecten uit 2017. Middels een korte presentatie (een Pitch) door Harold Salden en een kleine stand in de zaal werd het verloop van het project gepresenteerd.
Lovend was men vooral over de teaminzet tijdens de warme zomerdag op zaterdag 8 juli. Met mensen uit verschillende verenigingen werd een zware sjouwklus geklaard. Het ultieme vrijwilligersgevoel. Met mensen die je voorheen nog nooit eerder hebt ontmoet binnen een kwartier een geoliede machine vormen en gezamenlijk een zware klus uitvoeren.
Met de uitreiking van het predicaat van Kern met Pit krijgen de vrijwilligers van de Middeleeuwse Kruidentuin een mooie erkenning voor hun vrijwillige inzet binnen dit project.

Het bestuur van Stichting Erfgoed Stein spreekt vooral een speciaal woord van dank uit aan Harold Salden, die dit project heeft getrokken en alle vrijwilligers heeft weten te mobiliseren. Ook een speciaal woord van dank aan de Scouts van Scouting Stein, de mensen van de Geocache vereniging, IVN en de vrijwilligers van Stichting Erfgoed Stein: zonder hen was het project niet geslaagd. En dank aan Ties Salden voor de onderstaande fotoreportage.

Thema en herdenkingsjaar 1568
De Middeleeuwse kruidentuin zal komend jaar ook een rol spelen in het thema- en herdenkingsjaar 1568, het jaar dat de Steinse edelen, de gebroeders Diederik en Gijsbert van Bronckhorst-Batenburg zijn onthoofd. In de afsluitende presentatie werd dit ook door Harold aangehaald. Met name het oude kruidenboek van Bronckhorst-Batenburg vormde het perfecte bruggetje tussen de Middeleeuwse kruidentuin en het aanstaande thema jaar.

In de stand werd een facsimile-uitgave van het kruidenboek tentoongesteld. Dit boek had een behoorlijke aantrekkingskracht op de aanwezigen. Het is een replica van het Anholter-Moyländer Kräuterbuch, een oud kruidenboek uit 1450. Het echte boek is 15 jaar geleden herontdekt in een collectie van een zeer uitgebreide bibliotheek van Dirk van Bronckhorst-Batenburg, heer van Batenburg en Anholt, en Catharina Johanna van Gronsveld. Zij waren de overgrootouders van Herman van Bronkhorst-Batenburg, die met Petronella van Praet is getrouwd: de ouders van Diederik en Gijsbert die samen met de graven Van Egmont en van Horne in juni 1568 te Brussel werden onthoofd.

In het weekend van 14 en 15 april zal de Middeleeuwse Kruidentuin op de Kasteelruïne Stein officieel geopend worden.

 

Fotoavond op donderdag 26 januari

Op donderdag 26 januari 2017 zal weer een fotoavond plaats vinden in de maatschappelijke ruimte in het Museum aan de Hoppenkampstraat 14a in Stein.

Deze avond zal een gedeelte van de oude film over Stein van 1966 gedraaid worden aangevuld met oude familiefoto’s en groepsfoto’s van “Steindenearen”. Een groot gedeelte van de foto’s zijn uit de bestaande verzameling van de stichting maar ook foto’s die de laatste maanden zijn aangeleverd, onze dank hier voor.

ErtfgoedStein fotoavond 26.01.2017

We kunnen nog altijd oude foto’s gebruiken, heeft U deze voor ons dan bent U welkom op maandagavond tussen 19.00 en 21.00 uur en op woensdag middag tussen 13.30 en 16.30 uur bij de Heemkunde afdeling in Museumgebouw Hoppenkampstraat 14a in Stein. Verder hebben wij als Stichting behoefte aan vrijwilligers die ons willen helpen bij het digitaliseren en documenteren van de vele foto’s die we hebben en nog krijgen.

Mocht U problemen hebben met vervoer naar het Museum bel dan even met Wim Janssen 046-4335401

Fotoavond Moutheuvel op 28 januari

Joabbe Maasband

Stichting Erfgoed Stein organiseert de volgende fotoavond op donderdag 28 januari, om 19.00 uur, in de Moutheuvel.
Deze avond zal gewijd zijn aan het thema "Van alles en nog get oet Stein, Meers en de Maasband", oude foto’s van situaties en personen en bijzonderheden uit het verleden.

Als er mensen zijn, die oudere foto’s bezitten en ze ter beschikking willen stellen om in te scannen, dan kunt u contact opnemen met Hub Kersemakers (4335342), Jeanny Hollanders (4338499) of Wim Janssen (4335401).

Ook op maandagavond tussen 19.00 en 21.00 uur en op woensdagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur bent u van harte welkom bij de Heemkunde afdeling in het Museumgebouw, Hoppenkampstraat 14a in Stein.

Op den Camp Brouns

 

College van B & W geïnformeerd over Museumproject

Op dinsdag 19 januari 2016 heeft het College B&W van de gemeente Stein vergaderd op locatie, in het Archeologiemuseum van Stein. Na de vergadering is het college geïnformeerd over het Museumproject "Van Stein tot Stonehenge". Vanwege de uniciteit van het aanwezige prehistorisch graf ziet het museum mogelijkheden om uit te groeien tot hét museum over de geschiedenis van de Nederlandse grafcultuur vanaf de Prehistorie tot in de vroege Middeleeuwen.

Bezoek BenW Stein

Projectondersteuner Frank Heinemans en Leo Verhart (oud-conservator van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden en conservator van het Limburgs Museum te Venlo) boden ondersteuning bij de presentatie van het project. Na afloop van de bijeenkomst heeft Leo Verhart ter plaatse nog een korte toelichting gegeven over het Neolithische graf (op de foto met het college en andere genodigden)

Verbouwing afgerond

Verbouwing museum gereed.

In mei 2014 is gestart met de verbouwing van ons museum. Op 9 januari jl. heeft het bestuur de sleutels gekregen van het vernieuwde museum. Er kan worden gestart met het inrichting.

dsc 7017

  dsc 7005 dsc 7019
 
Stichting Erfgoed Stein

Stichting Erfgoed Stein

Hoppenkampstraat 14-A

6171 VP Stein

Contact

Bezoekersinfo

Openingstijden Museum

Maandag 13.00 - 16.00 uur
Woensdag 13.00 - 16.00 uur
Vrijdag 13.00 - 16.00 uur
Zondag wisselend, zie agenda

Bezoektijden Kasteelruïne

Voor groepen vanaf 10 personen op afspraak te bezoeken

Bezoektijden Kloosterkerkhof

Vrij toegankelijk.

Openingstijden Heemkunde

Maandag 19.00 - 22.00 uur
Woensdag 13.30 - 16.30 uur

Multifunctionele Ruimte "De Hoppenkamp"

Maandag 13.00 - 16.00 uur
Woensdag 13.00 - 16.00 uur
Vrijdag 13.00 - 16.00 uur
Zondag wisselend, zie agenda

Entree Museum: € 4,50 voor volwassenen, kinderen tot en met 12 jaar gratis. Entree Kasteelruïne: € 4,50 voor volwassenen, kinderen tot en met 12 jaar gratis.
Groepsbezoeken vanaf 10 personen aan het museum -buiten de gewone openingstijden- enkel op afspraak: email of telefoon: 046-4338919 (bereikbaar tijdens openingsuren)

Route naar Hoppenkampstraat 14-A Stein

Route Hoppenkampstraat 14 Stein A