Agenda

Klik hier voor de volledige agenda >

Download onze folder

voorkant flyer 2016

ErfgoedStein de hoppenkamp grid stack 3

Meer informatie over onze Multifunctionele Ruimte DE HOPPENKAMP
die dankzij bijdragen van Oranjefonds, VSB Fonds en Kansfonds tot stand kwam.

 


Expositie historisch jaar 1568 Stein - Obbicht

Vrijdag 23 maart a.s. vindt in de multifunctionele ruimte De Hoppenkamp in het Steinse museum de start plaats van het Herdenkingsjaar 1568.

In 2018 organiseren Stichting Erfgoed Stein en het Ecrevissecomité Obbicht een aantal activiteiten om te herdenken dat op 1 juni 1568 twee Steinse edelen Diederik en Gijsbert van Bronckhorst-Batenburg in Brussel zijn onthoofd vanwege hun rol bij de Opstand én dat in de nacht van 5 op 6 oktober 1568 Willem van Oranje bij Obbicht de Maas is overgetrokken om de ijzeren hertog Alva in Maastricht aan te vallen.

In de multifunctionele ruimte De Hoppenkamp vindt vanaf zondag 25 maart een expositie plaats rondom gebeurtenissen die betrekking hebben op de familie en de gebroeders Bronckhorst-Batenburg. Er worden gravures getoond, historische gebeurtenissen op doek, schoolplaten, munten, krijgsmaterieel, documenten, geuzenliederen, boeken, familie-stambomen, et cetera.

Daarnaast is er ook aandacht voor Pieter Brueghel de Oude die in 1568 in Brussel zijn belangrijkste werken heeft gemaakt, waarop hij (verborgen) zijn kritiek heeft geuit op gebeurtenissen die in de eerste jaren van De Opstand in Brussel hebben plaatsgevonden. Ook is tijdens de expositie steengoed te zien uit diezelfde periode.

De expositie is vanaf zondagmiddag 25 maart gratis te bezoeken van 13.00 tot 17.00 uur. Tot medio oktober kan de expositie gratis bezocht worden op reguliere openingstijden van het Museum voor Grafcultuur of tijdens de bijeenkomsten van de sectie Heemkunde. Daarnaast extra op vooraf aangekondigde evenementen en voor groepen ook op afspraak.

Voor meer achtergrondinformatie en informatie over de andere activiteiten en lezingen: bezoek de website: www.maasvallei1568.nl. Een overzicht van de activiteiten is ook te vinden op de websites www.steinstilgenieten.nl en ook op onze eigen website.

Cultuur-historische wandeling op zondag 8 april

Wij nodigen u uit namens IVN Elsloo, IVN Stein en Stichting Erfgoed Stein, om op zondag 8 april mee te wandelen in de omgeving van Stein.

Dit is ook de eerste uit de reeks van wandelingen die de regionale IVN-afdelingen dit jaar houden met als thema "Wat zit er in de grond".

Deze wandeling gaat over goed begaanbare wegen (mits droog weer). We wandelen langs diverse cultuur-historische plekken in Stein zoals de Zonput, de kapel, de kasteelruïne, de Tater Stein enz. 

Start is om 10.00 uur vanaf het Barbariniplein in Stein. <routeplanner>

De wandeling is ongeveer 6 km lang en wij zijn rond 12 uur terug, waarna wij een bezoek brengen aan het Museum van de Grafcultuur (voorheen archeologisch museum) en daar wacht gratis koffie en tevens voor de geïnteresseerd een rondleiding in het museum, met gidsen.

Tot ziens op 8 april IVN Stein.

Fotoavond Steinderbos 26-3-15

Foto avond over de  “Steinderbosch van vreuger tot noe”.

Op donderdag 26 maart 2015 om 19 uur organiseert de heemkunde afdeling van de Archeologiestichting een foto avond in de Moutheuvel over de “Steinderbosch” .

Vele van de foto’s die wij bezitten komen uit het gemeentelijk archief en geven een goed beeld van ca. 70 jaar Steinderbos inclusief zwembad en dolfinarium. Wel zijn we nog altijd op zoek naar foto’s uit de familiealbum die een goede aanvulling zijn op ons bestand.       

Zijn er mensen die mooie foto’s hebben van en in de steinderbos, het zwembad of dolfinarium dan kunnen ze deze beschikbaar stellen om in te scannen en zo een aanvulling vormen op de reeds in bezit zijnde foto’s.        

steinderbos 1    steinderbos 2   steinderbos 3   steinderbos 4                                                          

Zo ja dan kunt U contact opnemen met Jeanny Hollanders ( 046- 4338499 ) of Hub Kersemakers ( 046-4335342 ) of Wim Janssen ( 046-4335401 ). Ook op woensdag middag tussen 13.30 en 16.30 uur bent U welkom  bij de Heemkunde afdeling in het souterrain van de Moutheuvel. Vanaf 23 maart zijn we weer gehuisvest in ons eigen gebouw aan de Hoppenkampstraat 14a in Stein, het Archeologiemuseum wat na een grondige verbouwing nagenoeg gereed is.

Iedereen is van harte welkom op donderdagavond 26 maart 2015 om 19 uur in de zaal van “de Moutheuvel”.

museum weekend 5 en 6 april 2014

MUSEUMWEEKEND 5 EN 6 APRIL 2014

c.q. Sluiting museum in verband met de aanstaande verbouwing.

 

Tijdens het Museumweekend van 5 en  april a.s. zijn vrijwilligers van de Archeologiestichting Dokter Beckers - Pater Munsters te Stein op twee plaatsen actief.

In het Archeologiemuseum aan de Hoppenkampstraat te Stein kan men een deel van de vaste collectie bekijken en wordt er aandacht besteed aan het thema voor dit weekend, “Laat je verleiden door een museumstuk”. Voor het archeologiemuseum wordt aandacht besteed aan ons museumstuk, “Pater Munsters”.

Op zaterdag 5 april a.s. kan men het museum bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur. In het museum wordt dan door onze afdeling Heemkunde een presentatie gegeven van hun werkzaamheden,  zoals stamboomonderzoek, bidprentjes, oude foto’s en de werkzaamheden binnen het zogenaamde “Aezelproject”. Binnen dit project wordt op digitale wijze gewerkt aan de reconstructie van de bewoning in de gemeente Stein in de 18e en 19e eeuw aan de hand van oude kadastrale kaarten. Bij bezoek op zaterdag in het museum zullen er geen rondleidingen worden gegeven, wel kan men terecht voor informatie.

Op zondag 6 april is het museum open van 12.00 tot 17.00 uur. Op deze dag wordt extra aandacht besteed aan het thema “Pater Munsters”. Voor de jeugd welke ons museum bezoekt zijn er verrassingen gepland. In verband met de uitbreiding van ons museum zal dit binnenkort voor enkele maanden worden gesloten. Op beide dagen kunt u de bouwtekeningen bewonderen en zien hoe het vernieuwde museum zal worden. Zondag 6 april zal de voorlopige sluiting op een ludieke wijze plaats vinden om 18.00 uur.

De kasteelruïne is op beide dagen geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur. Op beide dagen zijn er vrijwilligers aanwezig die rondleidingen verzorgen.

       Zoals het Archeologiemuseum er in de eerste jaren uitzag

 

Stichting Erfgoed Stein

Stichting Erfgoed Stein

Hoppenkampstraat 14-A

6171 VP Stein

Contact

Bezoekersinfo

Openingstijden Museum

Maandag 13.00 - 16.00 uur
Woensdag 13.00 - 16.00 uur
Vrijdag 13.00 - 16.00 uur
Zondag wisselend, zie agenda

Bezoektijden Kasteelruïne

Voor groepen vanaf 10 personen op afspraak te bezoeken

Bezoektijden Kloosterkerkhof

Vrij toegankelijk.

Openingstijden Heemkunde

Maandag 19.00 - 22.00 uur
Woensdag 13.30 - 16.30 uur

Multifunctionele Ruimte "De Hoppenkamp"

Maandag 13.00 - 16.00 uur
Woensdag 13.00 - 16.00 uur
Vrijdag 13.00 - 16.00 uur
Zondag wisselend, zie agenda

Entree Museum: € 4,50 voor volwassenen, kinderen tot en met 12 jaar gratis. Entree Kasteelruïne: € 4,50 voor volwassenen, kinderen tot en met 12 jaar gratis.
Groepsbezoeken vanaf 10 personen aan het museum -buiten de gewone openingstijden- enkel op afspraak: email of telefoon: 046-4338919 (bereikbaar tijdens openingsuren)

Route naar Hoppenkampstraat 14-A Stein

Route Hoppenkampstraat 14 Stein A