Agenda

Klik hier voor de volledige agenda >

Download onze folder

voorkant flyer 2016

ErfgoedStein de hoppenkamp grid stack 3

Meer informatie over onze Multifunctionele Ruimte DE HOPPENKAMP
die dankzij bijdragen van Oranjefonds, VSB Fonds en Kansfonds tot stand kwam.

 


Monumentendag 13 september: Julianakanaal 80 jaar

Monumentenzondag 13 september openen Stichting Erfgoed Stein en Stichting Streekmuseum Schippersbeurs Elsloo hun gezamenlijke expositie 80 jaar Julianakanaal.

Het Streekmuseum gaat deze dag na een lange tijd (wegens verbouwing) weer open voor bezoekers.

Op beide locaties wordt de aanleg van het Julianakanaal uit de doeken gedaan en wat dit betekend heeft voor de Maaskant.

ansicht haven Stein

Het verhaal over het graven van het kanaal wordt deels verteld in het museum van Erfgoed Stein aan de Hoppekampstraat en deels in Elsloo bij de Schippersbeurs (op den Berg) en ze sluiten mooi op elkaar aan.

In beide musea is een route te verkrijgen voor een wandeling langs het kanaal.
U kunt met één entreekaartje van Euro 2,50 de exposities tijdens de reguliere openingsuren in beide musea bezoeken.

Links:

- Artikelen Guus Peters over aanleg Julianakanaal >

- Powerpointpresentatie Guus Peters over aanleg kanaal (500+ slides) >

Wikipedia >

- Rijkswaterstaat >

- Oude sluis en brug van Roosteren en andere bruggen en sluizen van het Julianakanaal >

- Project Verruiming Julianakanaal >

- Film Maasvaart uit 1962, met beelden van Julianakanaal >

- Andere Tijden: Ode aan de rivier >

Autoroute: In het spoor van Willem van Oranje

Om vele historische plekken aan de Grensmaas te bezoeken die in 1568 een grote rol hebben gespeeld is er een autotocht beschikbaar: "In het spoor van Willem van Oranje, een veldtocht langs de Grensmaas en op zoek naar haar invloed op het protestantisme".

Deze autotocht gaat langs de belangrijkste plaatsen aan de Grensmaas zoals Stein, Urmond, Buchten, Obbicht, Stokkem, Leut, Rekem, Lanaken (Pietersheim) en Maastricht (Landmark 3 en 4).

De tocht (met historische achtergrondinformatie) en de route is uitgewerkt in een 75 pagina tellende uitgave.

Hieronder kunt u de brochure en de route downloaden.

Veldtocht in het spoor van Willem van Oranje

Veldtocht in het spoor van Willem van Oranje

Een veldtocht langs de Grensmaas en op zoek naar haar invloed op het protestantisme.

Download

Routebeschrijving Veldtocht-route

Routebeschrijving Veldtocht-route

De in deze bijlage weergegeven route is slechts een voorstel; startend vanuit Stein en eindigend in Maastricht.

Download

 

Historische fietstocht..... of toch liever wandelen?

Fietsen..... Ontdek de geschiedenis van RivierPark Maasvallei tijdens de historische fietstocht Maasvallei 1568.

Deze grensoverschrijdende fietstocht brengt u langs meerdere plaatsen die rond 1568 een rol van betekenis hebben gespeeld aan het begin van de 80-jarige oorlog: Stein, Urmond, Obbicht, Stokkem en Leut.
De fietstocht start bij brouwerij De Fontein in Stein (nabij fietsknooppunt 41) en is in totaal 39,5 km lang. De fietstocht is gemakkelijk te volgen via het Nederlandse- en Belgische fietsknooppunten netwerk. Onderweg steekt u drie maal de Maas over middels veerpontjes en een brug.

De fietstocht is voor € 2 te koop en is op tijden van openstelling verkrijgbaar in de multifunctionele ruimte De Hoppenkamp aan de Hoppenkampstraat en op de kasteelruïne van Stein. Daarnaast is de fietstocht verkrijgbaar in alle vestigingen van VVV Zuid-Limburg en online in de webshop van VVV Zuid-Limburg.

..... of toch liever wandelen? IVN Stein heeft samen met Stichting Erfgoed Stein een wandeling uitgewerkt "Ommetje natuurschoon rond kasteel Stein".

Deze wandeling, die start bij brouwerij De Fontein in Stein, is ongeveer 3,5 km lang en gaat deels over verharde wegen en deels over onverharde wandelpaden en veldwegen, die bij nat weer modderig en glad kunnen zijn. Er zitten twee trappen in, die echter beiden via een kleine omleiding zijn te vermijden. Langs de route staan diverse bankjes.
Deze route is HIER gratis te downloaden.

Zie ook: www.maasvallei1568.nlen www.steinstilgenieten.nl

1568 fietstocht

Uitnodiging: Open Huis zondag 27 augustus 2017

Op zondag 27 augustus a.s. openen wij de deuren om 13.00 uur voor een “Open Huis”.

Hier kan men dan in de nieuwe expositieruimtes kennismaken met de nieuw ingerichte tentoonstelling rondom het Neolithisch Graf.
De bezoekers worden in woord en beeld door de wereld van de diverse grafculturen geleid die in Stein aanwezig waren. Dat zijn o.a. de Bandkeramiek, Steintijd, IJzertijd, Romeins en Merovingisch.

Tevens kan men in de Maatschappelijke Ruimte “De Hoppenkamp” kennis maken met de werkzaamheden van de sectie Heemkunde. In de vitrines is te zien waar men zoal mee bezig is: o.a. fotomateriaal van bekende Steinse families, bidprentjes, geboortekaartjes en diverse andere zaken die hiermee te maken hebben. Ook alle informatie met betrekking tot het “Aezele Project” en documentatie over het Foto Project “Weet je nog”
De op dat moment aanwezige vrijwilligers van de sectie Heemkunde zullen U graag verder informeren over hun werkzaamheden en de tentoongestelde zaken.

In de Erfgoedwerkplaats wordt een deel van de collectie Beckers en Munsters getoond, maar ook van de collectie Schaap en een geologische collectie.

Tot 17.00 uur is iedereen van harte welkom om onder het genot van een drankje en met deskundige uitleg van onze vrijwilligers in alle rust de tentoonstelling, de Erfgoedwerkplaats en de werkzaamheden van onze Heemkundesectie in de maatschappelijke ruimte ‘De Hoppenkamp’ te bekijken.

123RF 25466861 OPEN

openstelling kasteelruine

Openstelling kasteelruine Stein in de vakantie

 Speciaal in de vakantieperiode is de kasteelruïne van Stein geopend op alle zondagmiddagen van de maanden juli en augustus. De rondleiding start om 14.30 uur.  
U wordt verzocht zich te melden bij de poort van de kasteelruïne. Ingang via het park. Entree: 4 euro per persoon.

route  pers-1  mwsnap677 2014-07-03 15 01 37

Onthulling bouwbord door wethouders Fiddelers en voorzitter Wim poeth

Onthulling bouwbord door wethouders Fiddelers en voorzitter Wim poeth

dsc 6036

Met de onthulling van het bouwbord door wethouder Fiddelers van de gemeente Stein en Voorzitter Wim Poeth van de Archeologiestichting Dokter Beckers - Pater Munsters is de uitbreiding van het museum in de Hoppenkampstraat officieel van start gegaan. De bouw/verbouwing zal tot ca het eind van 2013 duren.

Lees meer

Afsluiting seizoen 2013 2014 met fotosessie

Afsluiting seizoen 2013 2014 met fotosessies

De Heemkunde afdeling van de Archeologiestichting heeft afgelopen weken het seizoen 2013/2014 afgesloten met een 3 tal fotosessies in Aelserhof,  de Moutheuvel en in het patronaat in Meers. Deze werden alle drie goed bezocht en er werd erg enthousiast gereageerd  op de getoonde foto’s en er konden dan ook weer veel namen aan de foto’s worden toegevoegd.

Na een vakantie periode van enkele maanden zal op 25 september 2014 de start van het volgende seizoen plaats vinden in de Moutheuvel met als thema de vele verenigingen die Stein rijk is zoals fanfares, zangkoren,  sportclubs, buurtverenigingen.Onze vraag is wie bezit foto’s van verenigingen en dergelijke en wil deze ter beschikking stellen om in te scannen zodat wij een mooie fotoavond kunnen samenstellen van het rijke culturele verenigingsleven van Stein.

Wij als Heemkundeafdeling zijn te vinden in het souterrain van verzorgingshuis “de Moutheuvel” op maandagavond van 19 tot 22 uur en op woensdagmiddag van 14 tot 16 uur.   

20140626 190115 20140626 190131 20140701 110623 20140701 110632

Stichting Erfgoed Stein

Stichting Erfgoed Stein

Hoppenkampstraat 14-A

6171 VP Stein

Contact

Bezoekersinfo

Openingstijden Museum

Maandag 13.00 - 16.00 uur
Woensdag 13.00 - 16.00 uur
Vrijdag 13.00 - 16.00 uur
Zondag wisselend, zie agenda

Bezoektijden Kasteelruïne

Voor groepen vanaf 10 personen op afspraak te bezoeken

Bezoektijden Kloosterkerkhof

Vrij toegankelijk.

Openingstijden Heemkunde

Maandag 19.00 - 22.00 uur
Woensdag 13.30 - 16.30 uur

Multifunctionele Ruimte "De Hoppenkamp"

Maandag 13.00 - 16.00 uur
Woensdag 13.00 - 16.00 uur
Vrijdag 13.00 - 16.00 uur
Zondag wisselend, zie agenda

Entree Museum: € 4,50 voor volwassenen, kinderen tot en met 12 jaar gratis. Entree Kasteelruïne: € 4,50 voor volwassenen, kinderen tot en met 12 jaar gratis.
Groepsbezoeken vanaf 10 personen aan het museum -buiten de gewone openingstijden- enkel op afspraak: email of telefoon: 046-4338919 (bereikbaar tijdens openingsuren)

Route naar Hoppenkampstraat 14-A Stein

Route Hoppenkampstraat 14 Stein A