Klik hier voor de volledige agenda >

Download onze folder

voorkant flyer 2016

Lezing Peter Nissen "Religie en geweld" op donderdag 8 november in Terpkerk Urmond

In het kader van het Herdenkingsjaar 1568 Stein - Obbicht kunt u op donderdag 8 november a.s. de lezing "Religie en geweld" door Peter Nissen bijwonen. De lezing begint om 19.30 uur in De Terpkerk, Grotestraat 26 te Urmond en de entree is gratis.

Door de geschiedenis heen loopt een bloedig spoor van gewelduitbarstingen en oorlogen die met religie te maken hadden: van de kruistochten via de godsdienstoorlogen tot terroristische aanslagen. Hoe komt het toch dat mensen elkaar met geweld te lijf gaan over iets dat hen heilig is? Het is goed om ons te realiseren dat het niet religies zijn die oorlog voeren, maar mensen. Zij doen soms een beroep op ‘heilige overtuigingen’, waardoor hun geweld ‘sacraal geweld’ wordt. Religie kan zich blijkbaar daarvoor lenen, zoals zij ook tot vredesinzet kan inspireren. Dat is de ambivalentie van het heilige.

In zijn lezing zal Peter Nissen op die dubbelzinnigheid van ‘heilige overtuigingen’ ingaan. Ook zal hij ingaan op de beeldvorming die verbonden is met historische begrippen als ‘godsdienstoorlogen’: draaide het werkelijk om de godsdienst in die oorlogen, of ging het om andere zaken en werd de godsdienst er als legitimatie bij gehaald? En welke factoren werken in de hand dat religie tot geweld kan leiden? En is er ook een uitweg?

Erfgoed Stein Religie Geweld 02 28.10.2018

Peter Nissen (* Swalmen 1957) is hoogleraar Oecumenica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en remonstrants predikant in Oosterbeek. Hij was eerder onder meer docent Kerkgeschiedenis in Heerlen en hoogleraar Kerkgeschiedenis, Cultuurgeschiedenis van het christendom en Spiritualiteitsstudies aan de universiteiten van Tilburg en Nijmegen. Daarnaast publiceerde hij veel over onderwerpen uit de regionale geschiedenis van Limburg en Noord-Brabant, waaronder een stadsgeschiedenis van Roermond.

Wij nodigen u van harte uit om de lezing bij de wonen.

Deze lezing wordt georganiseerd door het L.G.O.G. Westelijke Mijnstreek in samenwerking met Stichting Erfgoed Stein en het Ecrevissecomité te Obbicht.

Erfgoed Stein Religie Geweld 01 28.10.2018