Download onze folders

voorkant flyer 2016

ErfgoedStein de hoppenkamp grid stack 3

Meer informatie over onze Multifunctionele Ruimte DE HOPPENKAMP
die dankzij bijdragen van Oranjefonds, VSB Fonds en Kansfonds tot stand kwam.

Het Museum voor Grafcultuur gesloten in verband met Carnaval

Het Museum voor Grafcultuur is noodzakelijkerwijs gesloten van vrijdag 14 februari tot vrijdag 28 februari a.s. en van vrijdag 6 maart tot maandag 9 maart a.s.

De reden dat wij moeten sluiten heeft te maken met de drie Carnavalsoptochten van Stein: de Jeugdoptocht op 16 februari, de Grote optocht op 23 februari en de Lempkesoptocht op 7 maart. Alle optochten trekken voorbij het museum, hoek Schepersgats / Hoppenkampstraat.

Twee jaar veroorzaakte het geluid van de carnavalswagens zoveel trillingen, dat alle voorwerpen in de vitrines waren verschoven en zelfs een 2000 jaar oud Romeins vaasje onherstelbaar is gebroken. Wij zijn daarom genoodzaakt om gedurende de periode van de drie optochten alle vitrines leeg te halen en onze voorwerpen veilig op te bergen.

Worden er eisen gesteld aan het geluid tijdens de carnavalsoptochten? Volgens de decibelschaal komt 100 decibel overeen met het geluid dat tijdens een disco of popconcert wordt geproduceerd en het veroorzaakt "hinderlijk geluid met kans op gehoorbeschadiging".
Helaas worden tijdens de optocht de geluidsnormen niet tot nauwelijks gecontroleerd en/of gehandhaafd. In de regionale krant hebben we in 2019 mogen lezen dat de Regionale Uitvoerings Dienst (RUD) Stein al vaker geadviseerd heeft iets te doen aan de geluidsoverschrijding, die vaker boven de 100 en zelfs boven 115 decibel uitkomt. 110 decibel komt overeen met het geluid van een houseparty.

Het is niet alleen het geluid, het zijn vooral de geluidstrillingen waar het museum last van heeft. We kunnen het risico niet meer lopen dat voorwerpen van meer dan 1000 jaar tot 7000 jaar oud kapot gaan vallen als gevolg van een carnavalsoptocht.
Daarom dat wij het Museum voor Grafcultuur voor een periode van drie weken gaan sluiten. Helaas.

Lees ook De Limburger >