Hulp bij toegankelijkheid

Archief

2022

Welkom in ons nieuwsarchief waar u gearchiveerde nieuwsberichten kunt terug vinden, gesorteerd op maand en jaar. Let op: in de regel zijn het verlopen artikelen met mogelijk verstreken data, aanbiedingen etc. U kunt geen rechten meer ontlenen aan gearchiveerde artikelen.
van-nul-tot-nu
44

Jeugd trok tijdens viering Allerkénjeren zingend en schreeuwend door de straten van Stein

Viering onnozele kinderen in 1961 op markt bij St. Nicolaaskerk Valkenswaard.© Collectie Hendrikx Beeldbank Weerderheem 17-08-2022 om 09:00 door Jan Smeets -Stichting Erfgoed Stein Stein... lees meer..

van-nul-tot-nu
42

Vier glas-in-loodramen uit de voormalige kapel van het Missiehuis te Stein hangen nu in appartementencomplex Nassau Dillenburg

Twee van de vier glas-in-loodramen, met links apostel Paulus en rechts Franciscus van Assisi.    Foto’s: Jos Drubers Stein20 juli 2022 door Jos Drubers - Stichting Erfgoed Stein De vier... lees meer..

van-nul-tot-nu
103

Heksen in de Maaskant: verdachtmakingen brachten ook onschuldige vrouwen op de brandstapel

Heksenverbranding in 17de eeuw.Afbeelding: ‘Oos Maaskentj’ 1992, archief Stichting Erfgoed Stein 22-06-2022 om 09:00 door Jan Smeets - Stichting Erfgoed Stein In de 16de en 17de eeuw werde... lees meer..

van-nul-tot-nu
102

De religieuze activiteiten van mevrouw Wauters-Michiels en haar dochter Marie uit Beek

Mevrouw Wauters-Michiels met dochter Marie de Terwangne-Wauters en Marcienne Colin-Wauters. Afbeelding: archief Arjan van de Rest 25-05-2022 door Arjan van de Rest en Jos Drubers - Sti... lees meer..

Nieuws
251

Wandelpad rondom kasteel

In juni 2022 is in opdracht van Stichting Het Limburgs Landschap de westzijde van de motte drastisch gesnoeid, waardoor vanaf het park weer een goed zicht is op de kasteelruïne van Stein.   Ook... lees meer..

Nieuws
180

Zusters en de missionarissen op bezoek

Begin 2022 werd vanuit Tilburg de wens uitgesproken dat de zusters en de missionarissen graag Stein wilden komen bezoeken. Donderdag 16 juni was het zover. De bus vervoerde 33 personen, die we in de m... lees meer..

Nieuws
199

Koninklijke Onderscheiding voor de heer Chris Wolthuis

Vrijdag 11 juni 2022 heeft onze vrijwilliger Chris Wolthuis, uit handen van burgemeester Marjon Leurs – Mordang een koninklijke onderscheiding ontvangen. De aanvraag is gedaan op initiatief van het I.... lees meer..

Nieuws
209

Rondleiding in het Museum op 5, 12 of 19 juli

Rens Dormans, bekend van eerdere archeologie lezingen, verzorgt in samenwerking met Gilde de Graven, een rondleiding in het Museum voor Grafcultuur in Stein. In 2017 is het voormalige Archeologiemu... lees meer..

Nieuws
147

Onderhoud kloosterkerkhof

Op zaterdagmorgen 30 april is door een aantal vrijwilligers van Stichting Erfgoed Stein, IVN Stein en omwonenden weer onderhoud gepleegd op het kloosterkerkhof in het kasteelpark van Stein, het zogena... lees meer..

Nieuws
363

Biografie pater Jacques Schreurs

Vrijdag 21 april j.l. heeft de regionale omroep van Limburg L1 radio- en TV-opnames gemaakt van Theo Schouw, die een uitgebreide biografie heeft geschreven over pater Schreurs: Witte raaf onder zwarte... lees meer..

van-nul-tot-nu
187

Boerderij In de Laak in Stein

was het geboortehuis van verzetsheld kapelaan Berix 27-04-2022 om 09:00 door Jan Smeets -Stichting Erfgoed SteinBoerderij In de Laak gezien vanaf de Kanaaldijk. Afbeelding: archief Sti... lees meer..

Nieuws
211

Fietsroute “Route vol Verwondering”

Op donderdagmiddag 14 april heeft Visit Zuid-Limburg de fietsroute “Route vol Verwondering” gepresenteerd. Deze fietsroute door de Westelijke Mijnstreek met een zuid-lus en een noord-lus heeft een len... lees meer..

Nieuws
181

Archeologie in de kunst

In het kader van de Nationale Museumweek is zondag 10 april het Museum voor Grafcultuur in Stein geopend. Naast de expositie 6.000 jaar grafcultuur zijn er deze zondag nog twee exposities te zien. Op... lees meer..

van-nul-tot-nu
245

Coderingen op apart kruikje uit Stein bezorgt onderzoekers hoofdbrekens

Het kruikje uit Stein. Afbeelding: archief Stichting Erfgoed Stein 30-03-2022 om 09:00 door Arjan van de Rest en Jos Drubers - Stichting Erfgoed Stein In het archief van pater Munster... lees meer..

van-nul-tot-nu
250

Gebedsgenezer Jantje Janssen ‘genas’ zieken gratis door te bidden: ‘Ich doon ‘t zoë gaer’

Jantje Janssen. Afbeelding: archief Stichting Erfgoed Stein 2 maart 2020 om 09:15 door Jan Smeets - Stichting Erfgoed Stein In het verleden hebben christelijke geneesheren al geprobee... lees meer..

Nieuws
201

NLDoet 2022 - opschonen torenkelder

In het kader van NLDoet hebben vrijwilligers van Stichting Erfgoed Stein op zaterdag 12 maart 2022 hun handen weer uit de mouwen gestoken. Op de kasteelruïne zijn we vooral bezig geweest om de vloer v... lees meer..

van-nul-tot-nu
347

Familie De Gavarelle was beroemd en berucht in Stein, een naam om nooit te vergeten

Foto: Jos Drubers 03-02-2022 door Jos Drubers - Stichting Erfgoed Stein In Oud Stein zijn enkele straatnamen waarvan je denkt: wie zijn dat? Denk aan Assevedo, Barbarini, Hayweghen en Gavarelle... lees meer..

van-nul-to-nu-kop
1086

​​RUBRIEK VAN NUL TOT NU

Rubriek: Van Nul tot Nu Stichting Erfgoed Stein - Museum voor Grafcultuur ​Wekelijks publiceert dagblad De Limburger in de regionale edities VIA de rubriek ‘Van Nul tot Nu’. Daarin worden stukjes regi... lees meer..

expositie
863

Expositie

Huidige Expositie Missionarissen M.S.C.  in Stein 1921 – 1996 75 jaar Missionarissen M.S.C. in Stein De Congregatie Missionarissen van het Heilig Hart (M.S.C.) is in 1854 in Issoudun (Frankrijk) doo lees meer..

Vrienden-van-SES
703

Vrienden van SES

Vrienden van de Stichting Erfgoed Stein  HistorieStichting Erfgoed Stein is van oorsprong de Stichting opgericht door Pater Munsters naar aanleiding van enkele zeer belangrijke archeologische vondste lees meer..

contactgegevens
198

Educatie
8429

Educatie

Het Archeologisch museum te Stein biedt vele mogelijkheden voor scholen zowel uit het basis- als het voortgezet onderwijs.Het educatieve aanbod van het museum omvat een groot scala aan kennismakings- ... lees meer..

Kasteel
10495

Bezoekers-info Kasteelruïne

De kasteelruine Stein vindt u aan de kruising tussen de Ondergenhousweg en de Scharbergweg te Stein (zie tekening). De kasteelruine is bereikbaar via het wandelpad in het park. Plan hier uw rout... lees meer..

Kasteel Bewonersgeschiedenis
8956

Herman van Bronckhorst-Batenburg, begraven in de Sint Martinuskerk te Stein

Herman van Bronckhorst-Batenburg, begraven in de Sint Martinuskerk te Stein. Een grafsteen in een kerk: je ziet ‘m, je loopt erover heen en verder schenk je er meestal geen aandacht aan. Maar nu wel. ... lees meer..

Educatie
3998

Canon van Stein

Ook Stein heeft haar eigen geschiedenis. Twee leden van de sectie Archeologie hebben een poging gedaan de eerste “vensters” van de geschiedenis van Stein te openen. Het is niet “de” geschiedenis van S... lees meer..

Kasteel Bewonersgeschiedenis
11615

1. Eerste heren van Stein

De geschiedenis van het Kasteel Stein begint met Herman van Elsloo. In 1220 wordt hij in het oudste tot nu toe bekende document vermeld, als hij met toestemming van zijn leenheer Dirk van Heinsberg ee... lees meer..

Kasteel Bewonersgeschiedenis
8538

2. Vier geslachten 15e eeuw

In 1390 sterft het oorspronkelijke geslacht van de heren van Stein uit. De laatste Arnold overlijdt kinderloos en zijn titel gaat over naar Daniël van der Merwede, die met Arnolds zuster Margaretha is... lees meer..

Kasteel Bewonersgeschiedenis
11316

3. Bronckhorst Batenburg

Binnen de familie van Heinsberg wordt in 1465 overeengekomen om de Heerlijkheid Stein te verkopen aan Herman van Bronckhorst-Batenburg. Deze Herman overlijdt in 1520 te Stein en hij is begraven in de ... lees meer..

Kasteel Bewonersgeschiedenis
10809

4. De Merode

In het midden van de 17e eeuw sterft de tak Bronckhorst-Batenburg in mannelijke lijn uit en komen de Merode's in het bezit van de heerlijkheid Stein door het huwelijk van Anna Maria Sidonia van Bronck... lees meer..

Kasteel Bewonersgeschiedenis
8323

5. De Kinsky

Borchard van Kinsky begon in 1689 een proces om de heerlijkheid Stein te kunnen verkrijgen, maar hij stierf in 1724 zonder ook maar iets bereikt te hebben. Toen in 1732 de graaf van Merode stierf en h... lees meer..

Resultaten 1 - 30 van 33

met dank aan

Tijdens openingsuren telefonisch bereikbaar.


© - Stichting Erfgoed Stein. Alle rechten.

brainy.nl - online marketing.