Kasteel Stein

Kasteelruïne Stein - Ondergenhousweg 14 - 6171 GW Stein

Bezoektijden

Voor groepen vanaf 10 personen op afspraak te bezoeken.
Entree € 4.50 voor volwassenen
Kinderen t/m 12 jaar gratis

Kasteel | Info & Foto's

De Middeleeuwse kruidentuin

Zaterdag 20 januari 2018 was in de Oranjerie te Grathem de Limburgse bijeenkomst van Kern met Pit. Een initiatief van de vereniging Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM).

Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren! Het kan om allerlei ideeën gaan: van het opzetten van een buurtmoestuin tot het organiseren van een dorpstoneelstuk. Als het je directe omgeving maar verbetert of een impuls geeft. KNHM organiseert Kern met Pit dit jaar voor de 40ste keer.

Tijdens deze bijeenkomst werden in de ochtend de nieuwe projecten voor het jubileumjaar 2018 voorgesteld. Na de middagpauze was de voorstelling van de projecten uit 2017 en aansluitend de uitreiking van de predicaten. Dit gebeurde in het bijzijn van de Gouverneur van Limburg de heer Theo Bovens.

Uitreiking predicaat
Het project Middeleeuwse Kruidentuin van Stichting Erfgoed Stein was ook een van de 14 overgebleven projecten uit 2017. Middels een korte presentatie (een Pitch) door Harold Salden en een kleine stand in de zaal werd het verloop van het project gepresenteerd.
Lovend was men vooral over de teaminzet tijdens de warme zomerdag op zaterdag 8 juli. Met mensen uit verschillende verenigingen werd een zware sjouwklus geklaard. Het ultieme vrijwilligersgevoel. Met mensen die je voorheen nog nooit eerder hebt ontmoet binnen een kwartier een geoliede machine vormen en gezamenlijk een zware klus uitvoeren.
Met de uitreiking van het predicaat van Kern met Pit krijgen de vrijwilligers van de Middeleeuwse Kruidentuin een mooie erkenning voor hun vrijwillige inzet binnen dit project.

Het bestuur van Stichting Erfgoed Stein spreekt vooral een speciaal woord van dank uit aan Harold Salden, die dit project heeft getrokken en alle vrijwilligers heeft weten te mobiliseren. Ook een speciaal woord van dank aan de Scouts van Scouting Stein, de mensen van de Geocache vereniging, IVN en de vrijwilligers van Stichting Erfgoed Stein: zonder hen was het project niet geslaagd. En dank aan Ties Salden voor de onderstaande fotoreportage.

Thema en herdenkingsjaar 1568
De Middeleeuwse kruidentuin zal komend jaar ook een rol spelen in het thema- en herdenkingsjaar 1568, het jaar dat de Steinse edelen, de gebroeders Diederik en Gijsbert van Bronckhorst-Batenburg zijn onthoofd. In de afsluitende presentatie werd dit ook door Harold aangehaald. Met name het oude kruidenboek van Bronckhorst-Batenburg vormde het perfecte bruggetje tussen de Middeleeuwse kruidentuin en het aanstaande thema jaar.

In de stand werd een facsimile-uitgave van het kruidenboek tentoongesteld. Dit boek had een behoorlijke aantrekkingskracht op de aanwezigen. Het is een replica van het Anholter-Moyländer Kräuterbuch, een oud kruidenboek uit 1450. Het echte boek is 15 jaar geleden herontdekt in een collectie van een zeer uitgebreide bibliotheek van Dirk van Bronckhorst-Batenburg, heer van Batenburg en Anholt, en Catharina Johanna van Gronsveld. Zij waren de overgrootouders van Herman van Bronkhorst-Batenburg, die met Petronella van Praet is getrouwd: de ouders van Diederik en Gijsbert die samen met de graven Van Egmont en van Horne in juni 1568 te Brussel werden onthoofd.

In het weekend van 14 en 15 april zal de Middeleeuwse Kruidentuin op de Kasteelruïne Stein officieel geopend worden.