Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

7. Paters van Stein

1 wapen missionarissen H.HartIn 1917 wordt het kasteel en het park opgekocht door een houtspeculant, die nadat een kapverbod werd afgekondigd voor het terrein, in 1921 het complex verkoopt aan de Congregatie van de Missionarissen van het Heilig Hart. De Congregatie breidde uit met enkele gebouwen, nodig voor de huisvesting en opleiding van priesterstudenten.

2 complex missiehuis02

Het kasteel wordt in de volksmond meer en meer bekend onder de naam "Missiehuis". Ruim 75 jaar heeft de Congregatie op het complex gewoond en gewerkt.

3 missiehuis00 1921 (530 x 344)
(afbeelding: Missiehuis anno 1921)

4 munstersBekende paters zijn onder meer Pater Munsters, die veel onderzoek naar de geschiedenis van het kasteel heeft gedaan. Pater Schreurs is bekend geworden door het schrijven van de Passiespelen en door de TV-serie Dagboek van een herdershond, een verfilming van door hem geschreven boeken. Enkelen kunnen zich nog herinneren dat eind 60’er jaren ook sprake was van de Zingende Paters van Stein.

complex missiehuis01  De kapel

 (afbeeldingen: het missiehuis en de kapel | klik voor vergroting op afbeelding)

In 1970 heeft het complex de functie van verzorgingshuis gekregen voor de paters, broeders en zusters van de Congregatie. Na het vertrek op 1 november 1996 van deze laatste "kasteelheren en -vrouwen" is het complex omgebouwd tot appartementen voor particuliere bewoning.