Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

Het museum is i.v.m. de feestdagen gesloten van 23 december tot en met 6 januari. 

Stichting Erfgoed Stein “ 80 Jaar Bevrijding van Stein en omgeving”

Lezing door Guus Peters, bestuurslid Historiehuis van de Maasvallei

Deze lezing werd gehouden op 18 oktober 2024 bij gelegenheid van de herdenking en in combinatie met de prachtige tentoonstelling “80 jaar bevrijding Stein”. De tentoonstelling, ingericht door twee vrijwilligers van de sectie Heemkunde, Jean Freens en Harie Smeets, werd op 18 september in het bijzijn van de wethouders Gina van Mulken en Frank Dassen op 18 september jl. geopend, en is nog tot het einde van dit jaar te bezoeken. (zie de website voor de openingstijden)
Deze tentoonstelling laat op indrukwekkende wijze zien wat de mobilisatie, de oorlog, het verzet en de bevrijding in hield voor de mensen toen, groot en klein, met o.a.speelgoed van kinderen, kleding en zogenaamde “loopgraven-kunst”, oftewel “oorlogskunst”.

Net als 5 jaar geleden, bij de herdenking van 75 jaar bevrijding, vonden wij als Stichting Erfgoed Stein het belangrijk om ook dit jaar stil te staan bij de bevrijding van Stein: destijds werd de bevrijding herdacht met het uitbrengen van het boek “Op het netvlies gebrand”, een boek door vele Steindenaren gekocht. Nu herdenken we de bevrijding met genoemde tentoonstelling en de inspirerende lezing van Guus Peters: “opdat we niet vergeten”.

Guus lezing okt24 5

Lezing door Guus Peters:
“De Maaskant in de 2e WO. Bevrijding, Inkwartiering. Evacuatie Meers en de na-oorlogse periode.”

In grote pennestreken schildert Guus Peters eerst de opmars van de geallieerden vanaf de stranden van Normandië richting ons land in het kielzog van de Amerikaanse pantserdivisie “Hell on Wheels”, en met name naar Limburg, alwaar het geallieerde front tot stilstand komt op 20 september 1944 bij Born. Op zijn eigen gekende wijze, met oog voor detail en anekdote laat Guus laat ons het verhaal zien achter de bevrijding van Zuid Limburg in de herfst van 1944 en dat “Stein door het oog van de naald” is gekropen: de Duiste soldaten hadden de bedoeling om hier verdedigingslinies aan te leggen. De kanaalbruggen werden daartoe opgeblazen, woningen met spoed ontruimd. Het goede bericht kwam op tijd dat in Belgie een geallieerde opmars aan de gang was en de zware duitse artillerie daarom verder moest terugtrekken richting het noorden van Limburg en Duitsland. 18 september 1944, Stein Bevrijd!!

De oorlog is dan weliswaar voorbij, maar de ellende en de zorgen van de mensen nog zeker niet.
Zo vervolgt Guus Peters zijn verhaal en wij “reizen in zijn indrukwekkende verhalen mee in deze spannende tijd.” De schaarste aan de meest essentiele goederen, het bonnensysteem, de inkwartiering van geallieerde soldaten, blank en gekleurd, de evacuatie van Meers, toch nog bombardementen in de nabijheid en het eerste plezier. Er kon weer gedanst worden.

Guus lezing okt24 3

Er passeren verhalen de revue, waarvan vele aanwezigen het bestaan niet kenden. Zo weet Guus Peters ruim 2.00 uur de aanwezigen te boeien en te verbinden. De lezing wordt afgesloten met een groot woord van dank voor zijn indrukwekkende bijdrage om de periode van bevrijding een ”beeld voor ons allen” mee te geven!

Bij voldoende deelname wordt overwogen om voor een 2e keer deze lezing te gaan houden. Houd daartoe onze website in de gaten, ook voor andere activiteiten van Stichting Erfgoed Stein.

Een 2 uur durende boeiende lezing. En wellicht, om het in de woorden van Vera Lynn te zeggen:
“we’ ll meet again” bij Stichting Erfgoed Stein.

En….., Guus bedankt!!!

Deze presentatie in power point voor strikt persoonlijk gebruik, is met nadrukkelijke toestemming van Guus, op te vragen bij het Secretariaat van Stichting Ergoed Stein: secretariaat@stichtingerfgoedstein.nl.

Guus lezing okt24 2