
Imker Zef Gelissen
Door: Claudia Paulissen-Gelissen Stichting Erfgoed Stein
Bijenhouder Zef Gelissen met zijn vrouw Bella bij zijn bijenhal. Uit: Archief familie Gelissen
Peter Joseph, Zef, Zelissen (1908-1986) uit Stein was imker met een ‘walhalla voor bijen’ in de tuin, en hielp zelfs de rijksbijenteeltconsulent bij onderzoek naar ziekte onder bijen. En ook binnen zijn familie spelen bijen nog steeds een (bij)rol.
Zef en Bella Gelissen-Goossens hadden in hun tuin op de Moutheuvelsweg in Stein een door Zef eigenhandig gemaakte bijenhal, met daarin zijn bijenkasten. Zef was lid van bijenvereniging St. Ambrosius in Stein en genoot volop van zijn hobby, die hij bij zijn pensionering rond 1969 weer had opgepakt.
Walhalla
Begin jaren vijftig had Zef ook al bijen, maar toen in Stein en omstreken een bijenziekte uitbrak, moesten alle imkers hun volken verbranden om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Dat vond hij zo erg, dat hij op dat moment niet opnieuw begon. Hij wachtte hiermee totdat hij gepensioneerd was. Zijn grote groente- en bloementuin, plus een stukje wei met fruitbomen was een walhalla voor de bijen. Die konden hier naar hartenlust nectar en stuifmeel verzamelen en honing maken in de raten die in de bijenkasten hingen.
Tegelijkertijd bestoven of bevruchtten zij gewassen en fruitbomen met het stuifmeel dat aan hun pootjes bleef kleven.
Zef Gelissen. Uit: Archief familie Gelissen
Zef werd regelmatig gevraagd om zijn bijenvolken naar boeren en tuinders in de omgeving te brengen, zodat zijn bijen ook daar hun werk konden doen. Vooral geel bloeiend koolzaad was erg geliefd bij de insecten. Aan het einde van de zomer waren Zefs raten dan ook goed gevuld met honing. Dan begon voor hem het leuke werk: het slingeren van de honing in een soort centrifuge (slinger genaamd). Aan de onderkant van zo’n slinger zit een kraantje en via dit kraantje vulde Zef menig potje met zuivere bijenhoning. Omdat Zef de honing uit de raten had geslingerd en daardoor de wintervoorraad van de bijen had opgebruikt, moest hij ze in de winter bijen bijvoeren met suiker, anders zouden ze verhongeren.
Onderzoek
Vanaf medio april 1972 was Zef ook behulpzaam bij het nemen van bijenmonsters ten behoeve van het mijtziekte-onderzoek. Hij was hiervoor officieel aangesteld door de rijksbijenteeltconsulent Mommers uit Tilburg. Hiervoor ging Zef op zijn fiets naar onder meer Genhout, Klein en Groot Haasdal om bij andere bijenhouders monsters te nemen. Deze taak nam hij zeer serieus, maar omdat hij wel hield van een praatje met iedereen die hij tegenkwam, was dit bepaald geen straf.
Honing kun je als vervanging van suiker in de thee doen, er een hete grog van maken als je verkouden bent, goed verwerken in allerlei gerechten of je maakt er wijn van. Ook dat deed Zef, want dat was een van zijn andere hobby’s. Hij kon ook erg genieten van zijn eigen producten.
Dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, blijkt eruit dat zijn kleindochter met partner en achterkleindochters tijdens de afgelopen carnavalsoptocht onderweg waren als imker en bijen. Alleen hoeven deze bijen niet bijgevoerd te worden, maar ze geven dan ook geen honing.
Familie Gelissen in 2025 in de carnavalsoptocht van Stein. Uit: Archief familie Gelissen