Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

Erfgoed Stein leeft digitaal voort

Denk je aan de heemkunde, dan denk je aan archieven vol boeken, foto’s en ander kaartmateriaal. Maar niets is minder waar. Louis Bours zet zich vele uren in voor Stichting Erfgoed Stein om al dit materiaal te digitaliseren, zodat het ook voor toekomstige generaties behouden blijft.

Louis doet al zo’n 15 jaar vrijwilligerswerk bij Stichting Erfgoed Stein. “Ik was al langere tijd geïnteresseerd om een stamboomonderzoek te doen. Na mijn verhuizing naar Stein in 2003 ontstond een perfecte mogelijkheid om eens verder te komen dan mijn opa’s en oma’s. Bij mij om de hoek lag het toenmalige heemkundelokaal van de Stichting Geschiedkunde “De Maaskèntj”. Daar klopte ik aan voor hulp en al snel raakte ik besmet met het ‘ouwe troep’ virus”, lacht Louis.

Wat begon met het maken van een stamboom groeide uit tot een bevlogen passie waar Louis tegenwoordig veel uren in stopt. “Ik hou me voornamelijk bezig met het Steins Digitaal Archief (SDA). Een databank met alle openbare documenten van onze stichting. Denk daarbij aan bevolkingsregisters, kerkregisters en de burgerlijke stand van de afgelopen honderden jaren”. In totaal bestaat de databank op dit moment uit meer dan 94.000(!) digitale bestanden (voor de kernen Elsloo, Stein en Urmond-Berg). Louis is ook vrijwilliger bij het Sittards stadsarchief. “Mijn vrijwilligerswerk is goed voor zo’n 15 uur per week op locatie en thuis en misschien nog wel meer uren”. 

Hoe gaat dat digitaliseren in zijn werk? “Dat hangt af van het materiaal dat we moeten digitaliseren. We hebben veel op papier, maar bijvoorbeeld ook microfilms. Die moeten eerst door een specialistisch bedrijf digitaal (foto’s) gemaakt worden”. Bovendien is het meer werk dan alleen maar inscannen, vertelt Louis: “We maken indexen en zorgen voor logische documentnamen. Dit alles gaat in een matrixbestand, zodat anderen de bestanden makkelijk kunnen vinden”.

De heemkunde verzamelt, ordent, bewaart en maakt het erfgoed toegankelijk om daarmee onderzoek te doen, publicaties en tentoonstellingen te maken en lezingen te geven. “Ik doe dit nog steeds met veel plezier. De heemkunde waakt er voor dat de lokale geschiedenis, ons erfgoed, in al haar facetten niet verloren gaat voor ons en onze nakomelingen. Het is voor mij een zinvolle tijdsbesteding en het verrijkt mijn kennis. Het geeft bovendien structuur in mijn leven met vele contacten. Zo hoef ik niet achter de geraniums te zitten!”

Maar Louis is nog lang niet klaar met zijn klus. Hij kan wel wat hulp gebruiken. “We zijn enorm geholpen met een paar extra handen om te helpen met digitaliseren. Het is leuk en vooral leerzaam”. Denk je na het lezen van dit verhaal ‘ik wil Louis graag helpen’? Meld je dan bij de Stichting Erfgoed Stein via heemkunde@stichtingerfgoedstein.nl. Alle hulp is welkom!