Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

Hotel Havenzicht

Door: Jan Smeets Stichting Erfgoed Stein
Hotel - Cafe Havenzicht Stein in 50er jaren

Hotel Havenzicht werd een thuis voor Indonesische Nederlanders en later door optredens een begrip in de regio

Oorspronkelijk werd dit “Café - Restaurant Havenzicht” genoemd en in 1936 opengesteld, een jaar nadat de haven van Stein werd geopend. De eerste eigenaar was familie Jozef Claassen – Beckers. Deze hadden in het  pand ook een kantoor voor scheepsbevrachtig ondergebracht dat dag en nacht was geopend.

Indonesische Nederlanders

In het begin van de vijftiger jaren jaren werd het ingericht als pension voor Indonesische Nederlanders. Zij hadden veel kinderen en voor de gemeente Stein was het een heel bijzondere dag toen een aantal van deze kinderen hier tegelijk hun eerste H. Communie vierden. Nadat de Indonesische gezinnen verhuisden naar andere woningen in Stein en omgeving woonden in het hotel gastarbeiders van de Staatsmijnen en Oranje Nassaumijnen. Hiervoor werd het complex door de Staatsmijnen in 1957 gehuurd van de eigenaar. De laatste gastarbeider is er pas op 30 april 1967 vertrokken.

Communiekinderen Havenzicht art

Indonesische communiekantjes voor hotel Havenzicht in 50er jaren

Met ingang van vrijdag 19 mei 1967 kreeg “Havenzicht” zijn oorspronkelijke bestemming van hotel-café-restaurant terug. Het werd geëxploiteerd door familie J.G. Geenen - Smeets. Aangezien de heer Geenen, die “Havenzicht” anderhalf jaar ervoor kocht, ook zijn er naast gelegen slagerij en café in de hotelexploitatie ging betrekken kreeg hij de beschikking over 32 hotelkamers met centrale verwarming en voorzien van stromend water. Dat betekende, dat de gemeente Stein met zijn ruim 10.000 inwoners weer over een hotel ter plaatse kon beschikken. Hieraan bestond in deze groeiende gemeente zeker behoefte.

Wie tot dan toe in Stein voor een paar dagen moest zijn diende zich tevreden te stellen met een pensionkamer en dan ook nog het geluk hebben om er een te vinden.

De benedenverdieping van het grote pand werd ingericht als café-restaurant met een dansvloertje en een ruime eetzaal. In het ernaast liggend café, dat aan Havenzicht werd vastgebouwd werd nog een bar gemaakt ingericht in scheepsstijl waar o.a. patrijspoortjes aan de wand hingen. Hotel Havenzicht gelegen boven op berg op de kruising Industrieweg en Hoogeweg bood zo een fraai uitzicht over het gemeentelijk havencomplex.

Gedurende de daarop volgende jaren werd hotel “Havenzicht” een begrip binnen de gemeente.

Zo vond hier in 1968 de grote receptie plaats voor buuttereedner-kampioen Jubel Schings, die namens de Steinder Bök deelgenomen had aan het povinciale buuttereedner-kampioenschap. Een ander memorabel gebeuren was het optreden van Corry en de rekels op 13 mei 1971. Dit werd georganiseerd door Cees de Man van discotheek De Man. De groep werd o.a. bekend van “Huilen is voor jou te laat” en “Rozen die bloeien“.

Steinder Mannenkoor

Hotel Havenzicht bood gedurende een groot aantal jaren ook onderdak aan het Steinder Mannenkoor, dat hier op maandag 2 november 1970 de oprichtingsvergadering hield. Het stond in die jaren onder leiding van Peter Eijkenboom en later onder leiding van dirigent Giel Vossen.

Repetitie Steinder mannenkoor in Hotel Havenzicht art

Repetitie Steinder Mannenkoor met dirigent Peter Eykenboom in Hotel Havenzicht in 1971

Omdat naast het hotel ook het café van eigenaar Geenen lag verliepen de repetities hier op de vaste maandagavond in 2 delen: de ene helft van het koor reperteerde in de grote zaal van het hotel en de andere helft in het café. Na de pauze werd vervolgens samen in de grote zaal van hotel Havenzicht geoefend, waarna de repetitie aan de bar werd afgesloten.

In de loop der jaren liep het aantal overnachtingen in het hotel terug waardoor uiteindelijk het hotel zijn deuren moest sluiten. In 2003 werd op deze plek een nieuw woningcomplex gebouwd, natuurlijk met de naam: Havenzicht.

Literatuur

  • Reclame hotel havenzicht 1935. Uit Julianakanaal, gekanaliseerde Maas en aansluitende waterwegen.
  • Heropening hotel Havenzicht. Uit: Limburgsch Dagblad 18-05-1967, 19-05-1967.
  • Receptie Jubel Schings. Uit: De Nieuwe Limburger 05-02-1968.
  • Oprichting Steinder Mannenkoor Limburgsch Dagblad 29-10-1970, 04-11-1970, 29-09-1971, 14-07-1973.
  • Corrie en de Rekels in hotel. Uit: Limburgsch Dagblad 13-05-1971.

Foto’s

  • Hotel Havenzicht rond 1950 Uit: Archief Stichting Erfgoed Stein (SES)
  • Indonesische communicantjes voor hotel Havenzicht in 50-er jaren. Uit: Archief Gurty Hellenbrand.
  • Repetitie Steinder Mannenkoor in Hotel Havenzicht in 1971. Uit: Limburgsch Dagblad 30-09-1971.