Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

KWJ de Steeg, vertier voor jongeren in de jaren 60 en 70

Door Frans Schrijer

In het huidige Stein had elke dorpskern in de jaren 60 en 70 wel een jongerenvereniging. Denk aan: Utopia in Elsloo, Bachus en de Wak in Nieuwdorp, de KWJ in de Steeg, Nepal in Kerensheide, het Kelderke in Urmond en de High Chaparral in Berg aan de Maas. Elke vereniging had zijn eigen identiteit en publiek. Midden jaren 80 trad, als gevolg van de opkomst van de grote discotheken, de terugval in werking. We belichten de KWJ in de Steeg in Stein.

De afdeling Stein van de KAJ is in 1949 opgericht in de huiskamer van kapelaan Vogels aan het Wilhelminaplein. De oorspronkelijke doelstelling was het verzorgen van activiteiten voor de Katholieke Arbeiders Jeugd in hun vrijetijd. In 1965 is door een landelijke fusie met de Vrouwelijke Katholieke Arbeidersjeugd en de KAJ de KWJ (Katholiek Werkende Jongeren) ontstaan en in 1982 is de organisatie opgegaan in FNV-jongeren.

KWJ zaal web

KWJ afd. St. Martinus Stein, 12,5 jarig bestaan en heropening gebouw. Foto: archief SES.

Na omzwervingen op diverse locaties, kreeg de KWJ in 1962 een eigen gebouw in de Steeg. In de Steeg stond het gebouw van de scouting dat oorspronkelijk uit twee gebouwen bestond. Na een brand in de verbindingsgang kwam het rechter gebouw vrij en kon dit gebruikt worden als permanente locatie voor de KWJ.

Hobbyclub

Een eerste kennismaking met de KWJ verliep vaak via de hobbyclub, deze was destijds toegankelijk voor jongeren vanaf 8 jaar, veelal meisjes.

De jaren 60 en 70 waren de bloeiperiode in de Steeg. Meest bekend zijn de zondagmiddagen. Om de drukbezochte en altijd gezellig soos binnen te komen was een lidmaatschap verplicht en men moest minimaal 14 jaar zijn. Dit werd niet altijd strikt gehandhaafd. Voor menige jongere uit Stein en omgeving was dit de eerste stap naar ‘vrijheid’. Deze tijd is voor velen een herinnering aan zijn en/of haar puberteitsperiode. Liefdes bloeiden op of werden ruw in de knop gebroken.

Poetsploeg

Er was altijd wel wat te doen en als er geen geplande activiteit op het programma stond dan werd wel een reden gezocht om bij elkaar te komen. Zo was er zaterdagmiddag een poetsploeg actief die in de loop van de jaren behoorlijk uitgroeide.

Verbouwingen vonden aan de lopende band plaats. De jukebox verdween en er kwam een heuse discobar, ook verscheen er in de linkerhoek een verhoging met een bank met kussens, nu noemt men dit een loungehoek. 
Halverwege de jaren 70 raakte het gebouw, als gevolg van ouderdom in verval.

Op 19 november 1977 is men verhuisd naar de Dieterenstraat, naast het nieuwe gebouw van de scouting ‘Op den Toebak’ en kwam er een einde aan De Steeg.