Rondleiding in het Museum op 5, 12 of 19 juli
Rens Dormans, bekend van eerdere archeologie lezingen, verzorgt in samenwerking met Gilde de Graven, een rondleiding in het Museum voor Grafcultuur in Stein.
Hulp bij toegankelijkheid
Voorlopig is het museum alleen te bezoeken op afspraak.
Rens Dormans, bekend van eerdere archeologie lezingen, verzorgt in samenwerking met Gilde de Graven, een rondleiding in het Museum voor Grafcultuur in Stein.
We zijn enorm geschrokken van het bericht dat Jos Thewessem dinsdag 12 oktober j.l. is overleden. Sinds een aantal jaren is hij penningmeester van Stichting Erfgoed Stein. Een klus die hij met veel enthousiasme deed. En hij was nog lang niet klaar. Er liepen nog allerlei projecten, die hij zelf wilde afhandelen. Enkele maanden geleden werd hij ziek, met goede hoop op herstel. Helaas heeft het niet zo mogen zijn. .
Het verdriet is groot. Bestuur en vrijwilligers van Stichting Erfgoed Stein wensen zijn vrouw, zijn kinderen en hun partners, de kleinkinderen en andere familieleden heel veel sterkte in deze moeilijke periode.
We gaan Jos missen.
Artikel vervallen november 2019
Guus Peters (*1957) is al vanaf zijn jeugd gefascineerd van de rijke historie van de Maasvallei. Guus is vrijwilliger bij het Streekmuseum Elsloo. Hij publiceert en verzorgt met regelmaat presentaties over diverse onderwerpen aangaande de historie en cultuur van de streek.
Nalatenschap Harry Rouvroye
In 2018 gaf de erkende specialist en onderzoeker van de Tweede Wereldoorlog, Harry Rouvroye uit Elsloo een uitgebreide presentatie over de gebeurtenissen en het leven in Elsloo tijdens de tweede Wereldoorlog . Het lag in de bedoeling dat deze lezing in 2019, het jaar waarin we vieren dat Stein 75 jaar geleden bevrijd werd van de Duitsers, door Harry herhaald zou worden. Helaas overleed Harry korte tijd na zijn lezing. Het is daarom dat de werkgroep “75 jaar bevrijding” van de gemeente Stein, Guus Peters heeft verzocht om op basis van de overgeleverde presentatie en archieven van Harry Rouvroye een lezing over de Tweede wereldoorlog in de hele gemeente Stein te verzorgen.
Voorspel, inval, bevrijding en nasleep
Guus Peters heeft het verhaal van Harry nader uitgewerkt en vastgelegd voor de toekomst, in een bijzonder mooie en interessante Power Point presentatie. Naast het belichten van het dagelijkse leven gedurende de bezetting in Elsloo, Stein, Urmond en Berg aan de Maas, besteedt Guus ook aandacht aan belangrijke thema’s als voorspel van de tweede wereldoorlog , inval en bevrijding van de Maaskant.
Programma:
19.00 – 19.30 uur: Ontvangst
19.30 – 20:30 uur: Eerste deel van de presentatie
20.30 – 20.45 uur: Pauze
20.45 – 21.45 uur: Tweede deel van de lezing en gelegenheid tot het stellen van vragen.
Vrijdag 1 nov | aanvang 19.30 uur | Multifunctionele Ruimte De Hoppenkamp | Entree gratis
Annie Schreuders-Derks (*1943) heeft haar levenslange interesse in de Limburgse volkscultuur geconcretiseerd in haar Volkskundig Bureau NostalNu. De door haar bijeengebrachte collectie geeft een goed beeld van het leven van de Limburgse vrouw in al zijn facetten gedurende de laatste anderhalve eeuw.
Vanaf 1988 was Annie Schreuders medewerker van het Limburgs Volkskundig Centrum in Limbricht. In 1994 begon zij met een eigen volkskundig bureau en museum in haar woonhuis te Susteren.
In 2003 werden deze verplaatst naar een nieuwe, ruime locatie in Echt en werd het “Museum van de Vrouw” opgericht. Daar is Annie Schreuders als conservator aan verbonden gebleven tot haar pensionering 01- 01- 2011.
Lezing
Laat u door NostalNu meenemen op een reis door de twintigste eeuw. Een reis die vele haltes kent, van geboorte tot overlijden, met aandacht voor religie, kleedgedrag, eet en drinkcultuur, wooncultuur en in het bijzonder de vrouwencultuur. Dat zijn de wegwijzers gedurende de originele reis terug in de tijd.
Een fascinerend onderdeel van de volkscultuur is de religieuze beleving. Volksmensen hadden meer vertrouwen in de heiligen dan in God zelf. Elke heilige had wel één of meer specialiteiten en werd bijna als familielid ter verantwoording geroepen bij calamiteiten. De gelovige mens kon zo te pas en te onpas wel ergens in die hele Santenkraam soelaas vinden.
Aan de hand van de levenslijn van geboorte tot begrafenis en rouw wil NostalNu u inzicht bieden in de geloofswereld van ons en onze voorouders en het “theater” en de “sjoane sjien” rond rituelen, tradities en heiligendagen.
Programma:
19.30 – 20.00 uur: Ontvangst
20.00 – 21:00 uur: Eerste deel van de presentatie
21.00 – 21.15 uur: Pauze
21.15 – 22.15 uur: Tweede deel van de lezing en gelegenheid tot het stellen van vragen.
Entree gratis
Het kloosterkerkhof blijft door haar ligging natuurlijk een boskerkhof. Maar mooi hoe tussen de begroeiing door de stinsenplanten bloeien. Donderdag 2 mei staan de bloemenvazen bij de graven voor de bloemengroet van 4 en 5 mei. U en ook alle grafadoptanten zijn zaterdagmiddag 4 mei a.s. om 14.30 uur uitgenodigd voor de lezing van Wim Vlaanderen "Begraven door de eeuwen heen"
Tijdens het Museumweekend van zaterdag 13 en zondag 14 april a.s. is de kasteelruïne van Stein opengesteld voor publiek van 13.00 tot 17.00 uur. Ook het Museum voor Grafcultuur en de multifunctionele ruimte De Hoppenkamp aan de Hoppenkamspraat 14a in Stein is dan eveneens geopend. De toegang is gratis.
Op de kasteelruïne van Stein laten we de mensen dit jaar kennismaken met de schilder Pieter Brueghel de Oude en het leven van destijds. Dit jaar is het 450 jaar geleden dat deze "Boeren-Brueghel" is overleden.
We tonen onder meer drie schilderijen: de Kinderspelen, de Boerenbruiloft en de Boerendans. En we laten zien: hoe speelden kinderen vroeger, hoe leefden de mensen, wat aten ze, en wat waren hun gebruiksvoorwerpen? We laten voorwerpen van destijds zien en kinderen kunnen een aantal middeleeuwse spelen doen. We vertellen over middeleeuwse kruiden en over het eten. En later in het jaar laten we mensen ook "proeven van een Middeleeuws Bruegelbuffet"
In het Museum voor Grafcultuur wordt een bijzondere gouden muntsieraad getoond. Deze is met een metaaldetector in 2012 gevonden door Rens Dormans uit Sittard. In de nabijheid van de vindplaats lag in het verleden een Merovingisch grafveld. De munt is een solidus, met op de voorzijde de afbeelding van de Romeinse keizer Magnus Maximus en op de achterzijde de keizer, staand afgebeeld in vol ornaat. In de vijfde of zesde eeuw heeft een goudsmid een klein draagoogje aan de munt gesmeed. Rens heeft deze bijzondere munt in bruikleen gegeven aan het Museum
Op zaterdagmiddag 4 mei 2019 verzorgt Wim Vlaanderen een lezing met als titel "Begraven door de eeuwen heen".
In de loop der jaren heeft hij zich verdiept in de geschiedenis van de gebruiken rond het begraven. Hij laat tijdens deze lezing exclusieve dia’s zien over hoe onze voorouders hun doden begroeven en hij vertelt over de knekelhuizen, duivelsroosters en dodenhuisjes. Ook staartbijtende slangen, gevleugelde zandlopers, afgeknotte pilaren en vlinders, allemaal symbolen die men tegenwoordig praktisch niet meer kent, komen ruimschoots aan bod.
Naast de tragiek die je niet te zwaar moet nemen, is er ook humor. Onze voorouders hebben ons op dit gebied vaak een spiegel voorgehouden. Verschillende dia's gaan ons dan ook verrassen. Verder toont hij dia’s van aparte graven zoals “het graf met de handjes”, missers van steenhouwers en graven waarvan een zekere ijdelheid niet ontzegt kan worden. Wim zal ook wat gebruiksvoorwerpen en kleding meenemen uit ons funerair verleden.
Wim Vlaanderen (1940) is 32 jaar beheerder geweest van begraafplaatsen in de gemeente Zwolle en daarvoor zes jaar van de Ooster-begraafplaats te Amsterdam. Daarnaast was hij twaalf jaar lid van de Raad van Advies van het Nederlands Uitvaartmuseum; zes jaar bestuurslid van de Stichting Terebinth; een stichting die zich inzet voor het behoud van begraafplaatsen en grafmonumenten. Bij deze laatstgenoemde organisatie treedt hij nog steeds als adviseur op.
Wij kunnen u deze lezing van harte aanbevelen. De adoptanten van de graven van het kloosterkerkhof willen wij eveneens van harte uitnodigen. De lezing begint om 14.30 uur in De Hoppenkamp, de maatschappeliojke ruimte in het museum, adres Hoppenkampstraat 14a te Stein. De entree is gratis.
Afgelopen donderdag 29 november hield de Stichting Erfgoed Stein de laatste fotoavond van 2018 in de Moutheuvel. En er viel wat te vieren, op 29 november 2013 werd de allereerste fotopresentatie gehouden in de zaal van de Moutheuvel. Ondertussen zijn er door de vrijwilligers van de Stichting al meer dan 100 fotopresentaties gehouden.(Klik op onderstaande foto voor vergroting)
De bezoekers werden dan ook door Vivantes en de Stichting Erfgoed Stein getrakteerd op “enne bak koffie mit ein waffel” hetgeen bij de vele bezoekers in goede aarde viel. De opkomst ( ca. 90 personen ) was dan ook weer heel erg hoog en het was er reuze gezellig. De zaal was dan ook helemaal vol en er moesten nog stoelen bijgezet worden. In december zal in de drie Woonzorgcentra in het Steinse nog een fotopresentatie gegeven worden en het jaar wordt op 20 december afgesloten met de fotoavond in de Multi Functionele Ruimte van het Museum in de Hoppenkampstraat 14a.
De Stichting Erfgoed Stein kan dit project realiseren met financiële steun van het Oranje Fonds in het kader van het programma “Samen Ouder”.
Voor de inmiddels vierde editie van het grensoverschrijdend wandelevenement "Maas Trek" strijken we op zondag 7 oktober neer in het midden van de Maasvallei, in de gemeenten Dilsen – Stokkem, Maasmechelen, Sittard – Geleen en Stein. Via de uitgestippelde wandelroutes (3, 5, 11, 20 en 25 km) kan je op ontdekking langs pareltjes zoals het kasteel van Obbicht, de lemen uitkijktoren in natuurgebied Negenoord - Kerkeweerd, de werkzaamheden langs de Maas in Boyen en zorgboerderij Ommersteyn in Dilsen – Stokkem. Je wandelt ook een stuk langs de oever van de Maas, en dat is natuurlijk ook altijd mooi om te zien.
Programma Maas Trek
Vanaf 8 uur: start inschrijvingen
· 3 en 5 km: tot 15 uur
· 11 en 20 km: tot 14 uur
· 25 km: tot 11 uur
OPGELET: De routes van 20 en 25 km zijn grensoverschrijdend. Je steekt de Maas over via de veerponten. Voor een overzet met veerpont dien je ter plaatse nog 1 euro p.p. te betalen.
EXTRA: Dit jaar hebben we ook een rolstoel- en buggyvriendelijke route van 3 km voorzien!
HANDIG OM WETEN: honden mogen uiteraard mee op pad mits ze aangelijnd zijn.
Vanaf 13 uur: Randanimatie aan de startplaats: kindergrime, springkasteel, volksspelen, gezellig terras...
Praktisch
Zondag 7 oktober 2018
Start: Maascentrum De Wissen: Negenoordlaan 2, 3650 Dilsen - Stokkem
Start inschrijvingen vanaf 8 uur
Deelname: 2,50 euro p.p. Kinderen tot 12 jaar wandelen gratis mee
Routes mogelijk van 3, 5, 11, 20 en 25 km. De route van 3 km is rolstoel- en buggyvriendelijk.
Thema: Overtocht van het Leger van de Prins van Oranje in 1568(afbeelding boven)
Zondag 7 oktober wordt in Obbicht op een zeer originele wijze stilgestaan bij het herdenken van het begin van de 80-jarige oorlog in 1568, waarbij Willem van Oranje op het kasteel van Obbicht overnachtte en vervolgens met zijn leger de Maas overstak.
Obbicht telt vele monumenten die de rijke historie van dit mooie maasdorp markeren. Ook aan de overtocht van Willem van Oranje is een prachtig monument gewijd, dat in 1999 door onze huidige koning Willem Alexander is onthuld.
Bij die gelegenheid schreef Herman Veugelers het boeiende toneelstuk “Wie ein vluch wilj gauwze”, daarmee verwijzend naar een uitspraak van landvoogd Alva, die maar niet kon bevatten dat Willem van Oranje ongemerkt de Maas was overgestoken. Het toneelstuk werd in 1999 tienmaal opgevoerd op de binnenplaats van het kasteel van Obbicht. Bij de première was zelfs onze huidige koning aanwezig.
Het Ecrevissecomité wil dit historisch moment dat 450 jaar geleden de 80-jarige oorlog begon, niet ongemerkt voorbij laten gaan. Twee Ecrevissers, Ger Heldens en Wil Leurs hebben het toneelstuk van Herman Veugelers, bewerkt tot een theaterwandeling waardoor op 9 verschillende locaties in Obbicht wat te beleven valt. Inmiddels repeteren wekelijks zo’n 20 toneelspelers onder leiding van regisseuse Nicole Schurgers uit Sittard.
Op zondag 7 oktober vindt in Obbicht de wandeling plaats die onder andere door het kasteelpark leidt, waarbij fragmenten uit het toneelstuk “Wie ein vluch wilj gauwze” worden opgevoerd, afgewisseld met prachtige muziek van bekende ensembles, zang (diverse solisten en een koor) en een geweldige dansgroep. Kortom een boeiende carrousel vol met natuur, cultuur en historie.
Vanwege het kleinschalige van de productie, op mooie verrassende, intieme toneellocaties, zal de carrousel 5 maal draaien. Het aantal bezoekers zal daardoor beperkt zijn. Er wordt uitgegaan van groepen van ongeveer 40 personen, die telkens starten in de harmoniezaal en onder begeleiding van een gids gaan wandelen, kijken en luisteren. Dat kan zowel om 14.00 of 14.30, 15.00, 15.30 en 16.00 uur. Bezoekers moeten zich van tevoren aanmelden.
Aanmelding per mail naar m.link@ziggo.nl voor 30 sept. Aangeven: het aantal personen en op welk tijdstip u graag wilt starten. Belangstellenden krijgen uiterlijk 3 oktober bericht in welke groep men is ingedeeld. (Bij te grote aantallen voor een bepaalde tijdstip kan men ingedeeld worden bij een volgende start.) De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. De kosten bedragen € 5,00 en dat is inclusief een kop koffie met vlaai (na afloop) in de harmoniezaal.